Uram! Jól van, Uram? – szólongatta az üveges tekintetű Ferencet a jegypénztáros.

Ferenc nem volt jól. Pedig nem lett volna szabad rosszul, vagy akárhogy is lennie. Ferenc nem olyan, aki csak úgy van valahogy, pláne nem hol így, hol úgy. Alapvetően és lehetőség szerint mindig Ferenc bárminemű jelzős szerkezetet mellőzve egészen egyszerűen, tisztességesen, hasznosan és becsületesen van. És kész.

Keményre vasalt ingben kezd menetrendszerűen minden reggel pontban 8-kor a hivatalban, hogy aztán menetrendszerűen minden szombaton elkölthessék a kemény inges munkával megkeresett betevőt az Auchanban, a menetrendszerűen félretett összegből pedig minden nyáron utószezonban kemény 6 nap 5 éjszakát eltölthessen a 4 fős család az Adrián, menetrendszerűen a jól bevált apartmanban, ahol jó kemény a matrac.

Ferenc időre fekszik, időre kel, időre étkezik, időre érkezik, időre fizet, időre érettségizett, időre diplomázott, időre nősült, időre őszült, időre nemzett utódokat, idő előtt szürkült el.

Nem álmodozik, nem vágyakozik, nem gondolkozik, nem emlékezik, nem kér, mindig megvárja, hogy adjanak, nem dönt, mindig megvárja, hogy eldőljön.

Ezúttal is eldőlt. Ferenc a jegypénztár előtti kövezeten.

A lelke mélyén – bár lelket emlegetni Ferencnek nem szokása -, de ha az lenne, akkor ott, tudta, hogy lehetetlen, de leginkább helytelen, amit ígért. De egyedül mégsem engedheti el Editkét arra a förtelmes koncertre. Meg hát mégiscsak egyszer 18 éves az Editke, Ferenc pedig jó apa, jó, mint egyszerű, tisztességes, becsületes és hasznos, aki szintén volt 18 éves, meg még más is, de Ferenc nem emlékezget csak úgy, össze-vissza, feleslegesen, hasztalanul. Ferenc hasznos. Hasznos szerepében fogja elkísérni felnőtté váló gyermekét a förtelmes koncertre.

Kétségtelen, hogy forró nyár volt, magasan is járt a nap, amikor az ebédszünetben elhagyta Ferenc a munkahelyét a 2 darab jegy megvásárlásának szándékával.

Maga sem érti, mi üthetett belé. Egyszer csak azon kapta magát, hogy dudorászik. Az utcán. Egyedül. Keményre vasalt ingben. Ő, Ferenc. Valahogy elnyomta a Petróleumlámpát, erre odatódult helyette a I can’t get no. A szájára. A hajába meg, amit a neje nyír 4 hetente menetrendszerűen vasárnaponként hajnyíró géppel 10mm-esre, belekapott a szél. A nadrágja, amit a neje vasal élre menetrendszerűen reggelente, mintha eltrapézosodott volna. A kemény ingének felső gombja pedig mintha kigombolódott volna. Ráadásul a felső három.. Megszomjazott és csak úgy, lazán ivott a tűzcsapból. Pedig ott volt az aktatáskájában a kulacs tisztított vízzel.  Végigfolyt az állán a víz, le a mellkasáig, és nem törölte le. Odakapta a fejét a park asztalaihoz, és az egyik tetején megjelent Berger. A híres Hair-es. „Na, hova pozicionálod magad, Ferókám? Két lábbal az asztalra, vagy egy seggel a székre? Nos? Állójegyet vagy ülőjegyet az életre?”

Ferenc megszédült. El is esett. Nem volt felkészülve ilyen kérdésre. Egyáltalán kérdésre sem. „Segíthetek?” kérdezte Berger.

Ne. Egyedül is tudom. Hogy Berger szabad, a széken ülők szabadosak. Berger élete érdekes, az ülők élete az érdek. Berger izgalmas, az ülők izgágák. Berger színes, az ülők színtelenek. Berger öröme látszik, az ülőké látszat. Bergernek testszaga van, az ülőknek pénzszaga. Berger kedvére b..hat, az ülők b..hatják. Berger aztán mindezért megfizet, az ülők meg csak fizetnek.

És tudnak fizetni, mert dolgoznak, keményen, becsületesen, hasznosan, tisztességesen és tisztán, Ferenc ezt választotta, ez volt az utolsó döntés az életében, 25 éves korában, akkor eldöntötte, hogy nem lesz több döntése.

Berger az asztalon táncikálva persze könnyen mondja, hogy „lesz.rom”, az ülőket azonban szavukon fogja a szék.

Ferenc felkászálódott. És teli torokból ordított. Hogy

– Hagyjál békén! Tűnj el! Tűnj el az életemből! Soha többé nem akarlak látni! Megértetted?

– Uram! Nem tűröm ezt a hangnemet! És nem tegeződünk. Nekem ez a munkahelyem. Maga távozzon, de azonnal, különben hívom a rendőrséget – válaszolt emelt hangon a jegypénztáros.

– Uram isten. Elnézést. Ne haragudjon. Nem is értem, jaj, meg tud nekem bocsátani? Én csak két jegyet szeretnék..

– Akkor elárulná végre, hogy ülőjegy vagy állójegy legyen?

 

…………………………………….

kép forrása itt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük