• 800 tonna húsvéti figurás édesség (alias csokitojás, csokinyúl)
 • 270 millió tojás
 • az éves sonkafogyasztás 35%-a

röpködnek a statisztikák húsvét közeledtével.

Delicious chocolate Easter bunny and eggs on wooden background

Te mennyit „vállalsz” ebből?

 Bármennyit is, legyen a fókusz azon, hogy

 • annyit, amennyi tényleg szükséges a testednek
 • annyit, amennyit te szeretnél (nem pedig a nagynéni, nagymami, vagy bárki, aki nem te vagy)
 • ne azért, mert ott van előtted
 • ne azért, mert az afrikai gyerekek
 • érezd jól magad!

Az alábbi 5 tipp megtartása biztosan közelebb segít a vágyott húsvéti közérzethez, tudatos szokássá alakításukkal pedig jövőre lehet már a kérdést sem fogod érteni: „Túlevés, mi??”

 Na de félre a varázslattal, jöjjön a kemény valóság 5 pontban:

 1. Köss barátságot a testeddel! Most, gyorsan!

Coffee cups on wooden table with chalkboard sign and best friends text. Friendship day celebration background

Ha a külsejével netán nem megy ebben a pillanatban hirtelen és maximálisan, akkor most koncentrálj a belsejére! (A külső majd legközelebb 😉 ).

Nem kell nagy spirituális elmélyülés annak el(be/fel)ismeréséhez, hogy a tested csak azért létezik, hogy téged szolgáljon. Tudja és teszi a dolgát érted anélkül, hogy neked bármit is tenned kellene ezért. Ugyanígy jelzi az éhség- és teltségérzetet is, és semmi más teendőd nincs, mint odafigyelni rá, megérezni ezeket a jelzéseket, és megfelelő módon (és mennyiségben..) cselekedni.

 

 1. lassíts!!

Kezdetben nagyon megéri kicsit eltúlozni is ezt. Kicsit túl lassan rágni. Kicsit megengedni magunknak tényleg megérezni az ízeket, az állagot. Kicsit megérezni, hogy mennyi mindent is rejt egy falat, milyen a minőségi élvezet (a mennyiségivel szemben). Ez már csak azért is jó, mert egy idő után megunja az ember az evést. És akkor abba is hagyja! Valamint mindeközben az érzéseidet figyeld meg (ne a gondolataidat!!). Biztos, ami biztos, tedd le az evőeszközt is két falat között! Tölts időt magaddal!

 

 1. nincs multitasking!! Evés van! vector illustration worker eat salad in his office, healthy lifestyle illustration of worker eat raw vegetables for lunch

Már csak azért is, mert többszörösen bizonyított tény, hogy multitasking nem létezik. Amit annak képzelünk, az nagyon gyors és sokszori feladatváltogatás csupán, aminek viszont ára van: idő, energia, figyelem, ezeknek pedig következményeik vannak: hibázás, túlpörgés (túlevés), stressz. Summa summárum: nem éri meg. Tehát: 

Ha eszel, egyél!

Ne nézz közben TV-t, újságot, de még a telefonodat se nyomkodd! Olyan zenét se hallgass, ami bevonja a lelkedet. Ha társaságban eszel (márpedig húsvétkor ez megesik), akkor ha épp nagyon belemélyedtek a társalgásba, kicsit függeszd fel az evést. Akkor is, ha hallgató vagy csak éppen. Csak az evéssel foglalkozz!

 

Egyrészt újfent az a pozitív hozadék, hogy átadhatod magad az evés örömének, másrészt könnyebben észreveszed a tested stop jelzését, harmadrészt ez is hozzájárul ahhoz, hogy ráunj az étkezésre! 🙂 (=jóllaksz, nem etted túl magad, vidáman és elégedetten mehetsz egyebet csinálni!)

 

 1. vízivás

Ez, ha soha életedben nem etted még túl magad és nem is fogod, akkor is lényeges!

És olyan ügy, amit úgy gondolom, szintén érdemes kezdetben kicsit erőltetni. Nem mennyiséggel, hanem a szokás kialakításával. Legyen mindig a kezed ügyében vizes pohár, vagy flakon. Az ágyad mellett is, így reggel kapásból ihatsz egy kortyot (ha több nem esik jól).

Ne számold a litereket, csak úton útfélen igyál 1-1 kortyot. A tested 70%-a víz. Nagyon fog neki örülni.

És nem kell beszabályozni, hogy evés előtt/közben/után x mennyiséget, és akkor eltelít, és kevesebbet eszel, stb.. Nem az a cél, hogy becsapd magad, sőt! Az a cél, hogy békét köss magaddal! Magadhoz képest igyál kicsit többet, és érezd meg, hogy mennyire jót tesz! (és ami nagyon fontos, hogy tiszta víz legyen, semmi más alkotóelem. H2O a 70%-unk, nem limonádé! még akkor sem, ha steviával van 🙂 ). Lehet persze limonádét is. Csak víz is legyen.) Szóval válj vízivóvá! Most kezdd! 

 

 1. semmi önszabotázs!Képtalálat a következőre: „egészséges étel választás”

A tested ugyan mint egy zseniális gépezet működik, de gondolkozol és érzel is mindemellett = nem vagy gép. Aminek a használati utasításában meg van adva, hogy ebből pontosan ennyi, abból meg annyi kell bele mindig, hogy optimálisan működjön, és csak az adott fajta anyag mehet bele, a másfajta nem, mert attól rosszul működik. A tiltólistás ételekkel, kalóriaszámolással is az a helyzet, hogy ahol a figyelem, ott az energia!

Magyarázat helyett egy példa: pékség. Ó, kakaóscsiga. Régi szép idők. Boldog gyermekkor. Ha még mernél őszinte lenni magadhoz, akkor bevallanád, hogy azt szeretnéd meg(v)enni. De micsoda kontroll nélküli, minden egészségtudatosságot mellőző lúzer, és még hájas disznó is lennél, ha azt mernéd választani, hát cukor van benne, meg fehér liszt, és irdatlan mennyiségű kalória, hát ki az, aki ilyet egyáltalán megvesz, és be is kéne tiltani, nemigaz? Ott a wellness-fittness péksüti, szép barna, még magok is vannak a tetején, hát az a jó (=neked csak azt szabad megenned). Veszel is belőle hármat. Mert abból lehet. És elkezded enni, és a lelked mélyén azt várod, hogy egyszer csak kakaós csiga íze legyen. Nem lett, pedig megetted mindhármat. Túl is etted magad, kb kalóriában is ott vagy, mint ahol az egy csigával lettél volna, és még csalódtál is.

Konklúzió

Ha megadod a testednek, amit jelez, hogy kíván, és nem adod, amit nem kíván, akkor egyre minőségibb falatok fognak jólesni. Jóban lesztek (a test és te), nem akarod kijátszani őt, és legyőzni magadat. Következésképpen nem lesz érzelmi szükséged túlevésre, és meghízni sem fogsz.

Viszont jól fogod érezni magad. Mozogni is a mozgás öröméért fogsz, nem pedig azért, hogy ledolgozd, elégesd a sok kalóriát és bűntudatot.

A helyükön lesznek/maradnak a dolgok. Az evés nem fog se többet, se kevesebbet jelenteni annál, ami.

Jóval több energiád és figyelmi kapacitásod marad egyéb tevékenységekre

= ugyanannyi idő alatt többet tudsz élni

Ne felejts el hinni a testednek. És emlékezni arra, hogy ezt tulajdonképpen mindig is tudtad.

 

Szóval ha úgy szeretnéd, éljenek a csokinyulak, (és/de) vesszen a túlfogyasztás!!

Randomly placed chocolate bunnies

Szép ünnepet mindenkinek!

 

Ha találtál benne hasznosat, és megosztanád másokkal is, köszönetem érte! Ill. ha van kedved odalátogatni, szeretettel vár fb oldalam is 🙂 ! https://www.facebook.com/legkedvesebbtukorkepem/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük